به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ فهیمه فرهمندپور در همایش تخصصی "خانوادهمحوری در مکتب شهید رئیسی" که به مناسبت سالگرد شهدای پرواز اردیبهشت برگزار شد، با تشریح دستاوردهای کنگره بینالمللی طراحی الگوی حکمرانی شهید رئیسی، به تبیین جایگاه خانواده در منظومه فکری این شهید پرداخت.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده با اشاره به برگزاری نشستهای تخصصی در این کنگره، خاطرنشان کرد: "در قالب هشت نشست تخصصی، دستاوردهای شهید رئیسی در سه دوره مدیریتی در آستان قدس رضوی، قوه قضاییه و دولت مورد بررسی قرار گرفت. یکی از مهمترین یافتهها، توجه ویژه ایشان به نهاد خانواده به عنوان محور توسعه بود."
تحول در نگاه حکمرانی
فرهمندپور با اشاره به تفاوتهای بنیادین در نگرش به مفهوم "رعیت" در اندیشه اسلامی و نظامهای ارباب-رعیتی، تأکید کرد: "در منظومه فکری شهید رئیسی، مردم ولی نعمت مسئولان هستند و این نگاه، مبنای تمام سیاستگذاریهای ایشان در حوزه خانواده بود." وی افزود: "این همان تفاوتی است که بین لبخند رسمی به کارگران در روز کارگر و شببیداری برای حل مشکلات معیشتی آنان وجود دارد."
وی همچنین بیان کرد: یک مسئول را که مردم بزرگ ببیند کاری که برای آنان میکند را کوچک میبیند و کسی که مردم را کوچک میبیند فکر میکند کار بزرگی میکند.
فرهمندپور تاکید کرد که مسئولی که میخواهد مردم بفهمند مدام گزارش عملکرد میدهد اما کسی که بخواهد مردم فهمیده بار بیایند کاری به فهماندن به آنها ندارد، وظیفهاش را انجام میدهد. مردم خود خواهند فهمید که در رابطه با او درست عمل کردند یا نه.
خانواده به مثابه کانون تربیت تمدنی:
این مقام مسئول با انتقاد از عدم شاخصگذاری دقیق در سیاستهای کلان خانواده، اظهار داشت: "حل مسائل اجتماعی از خانواده میگذرد، نه بالعکس. ما نیازمند بازتعریف خانوادهمحوری در چهارچوب تمدنی هستیم." وی تصریح کرد: "در مکتب شهید رئیسی، حکمرانی خوب یعنی توانمندسازی خانوادهها در پنج محور حساسسازی، مسئولیتپذیری، آگاهسازی، توانمندسازی و انضباطبخشی."
دستاوردهای عملیاتی
فرهمندپور به نمونههای عینی از رویکرد خانوادهمحور شهید رئیسی اشاره کرد: "در بررسی عملکرد سهساله دولت، شاهد تأسیس ۲۸۰۰ خانه بهداشت روستایی، توسعه بیمه زنان سرپرست خانوار و اجرای طرحهای حمایتی از ازدواج جوانان بودیم که همگی ناظر بر تقویت نهاد خانواده طراحی شده بودند."
وی در ادامه با اشاره به اینکه هیچ نهادی مانند خانواده در تربیت مؤثر نیست اظهار کرد: ما شاخصهای خانواده محوری را درست احصا نکرده و اجرا نکردیم لذا امروز تعاریف متفاوتی از این موضوع داریم. اگر قرار است جامعه تربیت شود این تربیت از مدرسه، وزارت ارشاد و غیره شروع نمیشود. از خانواده شروع میشود. لذا جامعه را باید از این مسیر تربیت کرد.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد. جای این تربیت در خانواده است و حاکمیت باید به خانوادهها برای این کار کمک کند و اگر خانواده بلد نیست یا متوجه نیست باید آن را متوجه کند.
وی با اشاره به موضوع تعیین سقف مهریه تاکید کرد: خانواده مسئله نیست خانواده راه حل است. اینکه ما برای هر موضوعی مربوط به خانواده پای قانون را وسط بکشیم اشتباه است. اگر مردی ۱۰۰۰ سکه مهریه را بدون پشتوانه بپذیرد صلاحیت آن ازدواج را ندارد که حال ما بخواهیم با قانون این مشکل را حل کنیم و چالش بیافرینیم. باید افراد را تربیت کنیم و این از مسیر خانواده ممکن است نه راه حل های قانونی.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در پایان با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع)، تأکید کرد: "الگوی حکمرانی خانواده محور شهید رئیسی مبتنی بر سه اصل تدبیر، تطبیق و توضیح بود و امروز نیازمند تبیین این مکتب برای سیاستگذاران و مجریان هستیم."
این همایش با حضور جمعی از مسئولان و خانوادههای شهدا در تهران مجموعه فرهنگی شهدای سرچشمه برگزار شد.